Po raz enty: humektanty, proteiny i emolienty

Trzy składniki o których każdy słyszał,  wie o nich więcej lub mniej, a przy których równowaga jest najważniejsza- czyli mini ściąga na temat humektantów protein i emolientów.

Humektanty:
Prościej: nawilżacze, higroskopijne substancje łatwo wiążące wodę z otoczenia.
Nawilżają, zmiękczają, wiążą i absorbują wodę.
Do tej grupy zaliczamy min:
Kwas hialuronowy (Hyaluronic Acid)
Glicerynę (Glycerin)
Mocznik (urea)
Aloes (Aloe vera)
Miód (Mel, Honey)
Pantenol
Witaminy A i E
Gdy przebywamy w otoczeniu wilgotnym humektanty wiążą wodę, natomiast gdy wilgoć jest niska to oddają ją do otoczenia- wyrównują poziom wilgotności, z czego wynika to że należy z nimi postępować ostrożnie w okresie grzewczym i podczas upałów. 
Wyjściem z problemu oddawania/pobierania nadmiernej ilości wilgoci jest łączenie je z emolientami.

Emolienty:
Substancje natłuszczająco-okluzyjne, zatrzymujące nawilżenie w skórze/włosie.
Chronią przed zniszczeniem, natłuszczają, wygładzają, zapobiegają utracie wody.
Do tej grupy zaliczamy:
Oleje roślinne: migdałowy, arganowy, słonecznikowy, oliwę z oliwek etc
Parafinę (Paraffin, Paraffinum Liquidum)
Cetearyl/Cetyl/Stearyl Alcohol
Woski: wosk pszczeli (cera alba), lanolina (lanolin)
Masła roślinne: shea, kakaowe 
Isopropyl Palmitate/Myristate
Naftę kosmetyczną
Silikony:
dla przykładu
Dimethicone, Amodimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, silikony z PEG-x (x-dowolna liczba)

Emolienty są niezbędne w codziennej pielęgnacji, bez nich włosy są spuszone, łatwiej się elektryzują, a bez odpowiedniej emolientowej powłoki zabezpieczającej szybciej się niszczą. W nadmiarze powodują przyklap, brak objętości i zbijanie się pasm w strączki.
Powinnno się je łączyć z proteinami.

Proteiny:
Proteiny są białkami z których zbudowany jest włos.
Naprawiają ubytki, wiążą wodę.
Do tej grupy należą min:
Proteiny: mleczne (milk protein)
sojowe (soy protein)
pszeniczne (wheat protein)
Żółtko z jajka
Żelatyna
Piwo
Kolagen
Jedwab (Silk, Hydrolized silk)
Keratyna (Karatin, Hydrolized keratin)
Kolagen (Collagen, Hydrolized Collagen)
Elastyna (Elastin, Hydrolized elastin)
L-cysteina

W przypadku braku odpowiedniego nawilżenia stosowanie protein może doprowadzić do przesuszenia, efektu siana na głowie (zwanego przeproteinowaniem), co za tym idzie włosy stają się sztywniejsze, matowe i łatwiej się łamią.
Aby uniknąć przeproteinowania należy proteiny łączyć z humektantami i tu zamyka się koło ;)

włosy lekko przeproteinowane

PRZYKŁADY PRODUKTÓW: 

HUMEKTANTOWYCH:
NaturVital maska aloesowa
Isana szampon/balsam do ciała 5%Urea
Alterra, maska i odżywka Granat i Aloes


EMOLIENTOWYCH:
Bingo Spa Maska do włosów z masłem shea
Elseve, Maska Total Repair 5
Gliss Kurr Oil Nutrive
silikonowe sera do zabezpieczania końcówek

PROTEINOWYCH:
Nivea: Long Repair/Intense Repair
Artiste odżywka do włosów różowa (nie widziałam jej wieki, a bardzo lubiłam:/)

Wszystko zamieściłam w skrócie, tak żebym sama miała pod ręką krótką ściągę;) Dla bardziej dociekliwych polecam poszperać informacji w internecie, nie rozpisywałam się za bardzo bo nie lubię tak długich postów, gdzie ciężko coś przydatnego na szybko znaleźć, a temat jest naprawdę długi i ciekawy;)

Pozdrawiam, 
Aneta

7 komentarzy:

  1. tego było mi trzeba! Zwięźle, krótko i na temat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. starałam się jak najkrócej ;) choć mam wrażenie że i tak długi wyszedł :)

      Usuń
  2. Bardzo przydatny post! Ja niby o tych trzech składnikach już wiem sporo, ale w praktyce to niestety już różnie wygląda :D

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaa, z tą praktyką u mnie też różnie wygląda:P wszystkiego nie znam na pamięć więc zdarza się gafy zrobić, ale na szczęście zapamiętując parę podstawowych i najczęściej spotykanych składników coraz rzadziej takowe mi się trafiają ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. to zdjęcie jest bodajże z września, teraz są trochę dłuższe ;)

      Usuń

Copyright © 2016 RedHairCare Blog , Blogger